Tar du din psykiske helse på alvor?

Lene Marlin på scenen under Kvinner i Tiden, 5. juni i Tromsø.
Lene Marlin på scenen under Kvinner i Tiden, 5. juni i Tromsø.

Lørdag 10. oktober er verdensdagen for psykisk helse. En verdensdag som ikke gjelder deg, tenker du? Hvordan kan du da tenke og føle? Alle har en psykisk helse.

Bare innrøm det først som sist: det hender vel du tenker at psykisk helse ikke gjelder deg? At det kun er et tomt begrep som du ikke har noe forhold til, kanskje et begrep du blir skremt av? Vi skjønner deg – det er lett å havne her. Å tenke på de ekstreme tilfellene.

Vi er så heldige å få lov til å delta på å markere verdensdagen. I morgen, 8. oktober, arrangerer SiA Helse, Vest-Agder Røde Kors og STA fagdag om psykisk helse for studenter. Det å få fokus på unge voksnes psykiske helse er utrolig viktig. Nettopp fordi alle har en psykisk helse.

Dette er et tema Lene Marlin har vært tidlig ute med å kommentere, noe hun også var tydelig på under årets Kvinner i Tiden i Tromsø, som du ser av åpningsbildet i denne posten.

Psykisk helse er tanker og følelser

Det viktig å huske på hva psykisk helse faktisk er. Det handler om noe naturlig ved alle mennesker: nemlig tanker, følelser og atferd. Hvem er du? Hva tenker og føler du? Svaret på disse spørsmålene betegner din psykiske helse. Den er der bestandig, selv om du noen ganger legger mer merke til den enn andre ganger – men det er ikke slik at du kun har en psykisk helse i det øyeblikket du er lei deg, redd, eller opplever kriser. Din psyksike helse betegner også alle godfølelsene du sitter inne med – ikke glem det.

Er vi redde for diagnoser?

I går ble det publisert en kronikk som tar for seg diagnosetrangen i vestlig psykiatri. Dette er en viktig og riktig kronikk: når ble sorg ensbetydende med å ha alvorlig depresjon? Det er viktig å nyansere bildet, og huske på at de færreste av oss ender opp som alvorlig psykisk syke. Det er helt naturlig å kjenne på rare og ekle tanker og følelser uten at vi skal bli sykeliggjort av den grunn.

Neste gang du tenker at psykisk helse ikke handler om deg selv håper vi du tenker om igjen. Og kanskje kan vi hjelpe deg på veien, allerede i morgen. Vi gleder oss til å se deg. Alle har en psykisk helse.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s