Hvordan snu gørr til gull?

Har du tenkt over at utfordringene du står overfor faktisk kan skape noe godt? Følg disse enkle tipsene og du vil se at det er mulig.

Her ble vi nødt til å tenke ressursorientert for å løse situasjonen!
Her ble vi nødt til å tenke ressursorientert for å løse situasjonen!

Et ressursperspektiv som funker!

Ja, vi tror faktisk det. Ressursperspektiv handler om å se langt frem, ha tålmodighet, humor og verdier i fokus.

Se langt frem

Når vi står midt i noe vanskelig er blir vi fort stresset og får tåkesyn av en enkel grunn: vi mister oveerblikket og famler i blikket. Følelsene tar naturlig nok overhånd. Med et ressursperspektiv kan du øve deg på å tenke: «hvilke konsekvenser har dette? hva vet vi egentlig?» Ofte vet vi mye mindre enn vi tror. Det er ikke sikkert du har opplevd verdens undergang.

Eksempel: Marit ble syk og sliten i vinter, både av familiære årsaker, og av egen sykdom. For å fylle dagene med positivitet prøvde hun å kontakte norske låtskrivere for å intervjue dem – noe hun alltid hadde ønsket. Resultatet ble gode relasjoner og mange fine møter, ikke minst lansering av lydliv.com.

Angst og slitenhet ble til Lydliv.com!
Angst og slitenhet ble til Lydliv.com!

Med et ressursperspektiv kan du øve deg på å tenke: «hvilke konsekvenser har dette? hva vet vi egentlig?» Ofte vet vi mye mindre enn vi tror. Det er ikke sikkert du har opplevd verdens undergang.

Ha tålmodighet

Når vi er stresset blir vi gjerne utålmodige, nettopp fordi ting gjør vondt. Men klarer du å stå i det, akseptere det og la det være som det er, vil du fort merke at opplevelsen blir en annen.

Uten Miriams tålmodighet i skolesituasjon ville ikke Bevegelsesbegeistring eksistert i dag!
Uten Miriams tålmodighet i skolesituasjon ville ikke Bevegelsesbegeistring eksistert i dag!

Eksempel: Miriam har, av  ulike grunner, brukt mange år på å komme inn på universitet. Dersom hun hadde gitt seg etter ett forsøk, så ville hun ikke blitt kjent med mange medstudenter, hun ville ikke fått engajsement i Oddersjaa ski- og skøyteklubb. Miriam og Marit ville ikke kjent hverandre. Bevegelsesbegeistring hadde ikke eksistert.

Humor

Galgenhumor er her for å brukes, tenker vi. Hvor ofte har du vel ikke erfart det befriende i å le vekk det tragiske i en situajson? Vi tror det er noe du gjør oftere enn du tror. Og det tar gjerne brodden av det verste i situasjonen. Øv deg på å tenke: «Finnes det noe komisk i denne situasjonen?»

Eksempel: Vi snakker gjerne om å gå halve trappa i stedet for å snu i tide, vi prøver å finne det komiske i situasjoner som er håpløse, som å punktere, stå fast i heiser og andre mindre farlige situasjoner.

Hvordan se humoren i dette?
Hvordan se humoren i dette?

Vær verdistyrt

Har du verdiene dine tydelig definert for deg selv, vil du trolig handle klart i skumle situasjoner mye raskere. Du vet i hvert fall hva du ikke skal gjøre. Verdiene dine vil kanskje få deg til å kjenne deg tryggere i deg selv, kanskje får du større empati i situasjonen, fordi du orker mer? Det er så mangt.

cecilie
Verdier er viktige for oss og Cecilie Thunem-Saanum

Eksempel: Miriam har operert over 40(!) ganger i hodet. Hun er klar på at det har gjort henne god til å prioritere hva som er viktig her og nå – fordi fremtiden er høyst usikker. Du kan øve deg på å tenke: «Hva er viktig for meg?».

Selvfølgelig er noen situasjoner kjempeskumle, ekle, utfordrende og til tider håpløse. Men med disse verktøyene i bakhånd vil du kanskje stå bedre rustet i flere situasjoner enn tidligere? Vi håper det.

Reklamer

2 kommentarer om “Hvordan snu gørr til gull?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s