Velg godhet og gullstunder!

Neida, flyktningkrisen, terror og naturkatastrofer er ikke morsomt. Ikke deilig. Ikke herlig. Likevel tror vi ikke Deilig er jorden har mistet sin aktualitet helt enda. Det må da finnes rom for godhet?

rullestol latter (1)
Foto: Torborg Igland

I helgen svevde vi på en rosa sky. Ikke bare én! Det føltes som femten, minst. Endelig kunne vi stolte lese en firesiders lang reportasje om prosjektet vårt i Fædrelandsvennen. Objektivt sett, helt herlig! Det er ikke hverdagskost for oss. Vi nøt stunden, hver eneste tilbakemelding, kommentar, like og støttende ord. Tusen takk, alle sammen.

Når har du dine gullstunder?

Det ble skapt en herlig befriende stund der vi kunne rope, glede oss, og la oss røre til tårer. Vi levde i det vi vil kalle en gullstund. Og det er ikke sånn at gullstunder er gode fordi de varer lenge, eller fordi de oppfyller visse ønsker eller kriterier. Gullstunder er en befriende glede, lykkesrus, eller oppslukthet – som får deg til å miste taktfastheten, tidsaspektet og romfølelsen.

Gullstunder kjennetegnes likevel også av at de står i skarp kontrast til noe annet. Gråstein og tåkestunder. De stundene der sorg og smerte ligger som et teppe over sikten fremover – over horisonten. Da ser du stunden for bare stein. Sånn er det for oss også. Gullstunden levde ikke evig – den varte, og så var den ikke mer. Tilbake satt vi med virkeligheten, som kan være grå, kjedelig, brutal eller i verste fall vond.

light-1137385_1280.jpg
Ah, vakkert! Hentet fra pixabay.com

Vi vet at verden ikke er superoptikjempefantafenomenalistisk hele tiden – og at gråstein og gullstunder lever i et naturlig gjensidig forhold med hverandre. Og nei, vi er ikke akkurat de første til å komme med det, heller: Om glede snart må viga plass for sorg /e’ begge frukt av same store tre, synger Sigvart Dagsland i Sangen om gleden.

Ser du gleden over å spise en herlig brødskive nugatti eller å begynne på en bok?

Våg å velge godhet!

Men selv om gråstein og gullstunder natulig lever side om side, tror vi du har mye å tjene på med å velge fokuset ditt. Det du ser er det du får. Ser du gleden over å spise en herlig brødskive nugatti eller å begynne på en bok? Vi gjør ikke alltid det, altså. Men vi tror evnen til å finne gullstunder kan øves opp. Det er jo litt tøft, eller? Vi øver, hver dag. Spesielt når det er ekstra vanskelig.

Vi tror skikkelig på godhet og gullstunder. Det er vi heldigvis ikke allene om. Popartisten Sondre Justad uttalte til NRK i slutten av januar at han savner godhet i mediene. Det gjør vi også. Trenger vi å skape ofre, stakkarsliggjøre og tilintetgjøre, Dagbladet og VG? Eller kan vi i større grad heie på, synliggjøre og menneskeliggjøre? Nå er det på tide med flere gullstunder i mediene, kjære dere! Gråsteinene er der uansett! 

Trenger vi å skape ofre, stakkarsliggjøre og tilintetgjøre, Dagbladet og VG? Eller kan vi i større grad heie på, synliggjøre og menneskeliggjøre?

oss og n sondre

Er du med?

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s