Mål: forstyrrende elementer i horisonten?

Forstyrrende elementer i horisonten eller noe som setter ræva i gir? Vi tror mål funker når du fyller dem med mening. Her har du fem grunner til hvorfor.

Ambisjoner gir inspirasjon
Skjermbilde 2016-05-25 kl. 20.45.31.png
Miriam gliser etter måloppnåelse! Galdhøpiggen med krykker er umulig uten mål.

Et mål setter ting i perspektiv. Miriam har lenge hatt et ønske om å bestige Galdhøpiggen. Da hun var på en leir på Fram Helserehab ble hun bedt om å notere egne mål og meninger, store som små. Ønsket om å bestige Norges høyeste fjell virket uoppnåelig, men ambisjonen ga inspirasjon. Og målet ble fullført. Med målet for øyet vet vi lettere hva vi skal fylle hver dag med for å få en hverdag som oftere inneholder ting vi liker, ting som gir mening for oss. Vi tror at dette er mye vanskeligere hvis målene ikke er der. Blogging er for eksempel mye lettere med en enkel innholdsplan. Mål sikrer kontroll i situasjonen.

Mål gir mestringsfølelse

Ingen ting er som følelsen av å mestre noe du trodde var umulig, sant? Ved å sette seg delmål får du rett og slett oppleve mestringsfølelse oftere – og hvem har vel ikke lyst til det? Det fine er at ingen delmål er for små til å gi mestringsfølelse (hurra!). Det holder å ha mål om å spise litt mer grønt hver dag, gå en tur hver dag, eller lese fem minutter hver dag. Sykt greit, sant?

Målsult!
lydliv2015.jpg
Sånn kan det altså gå!

Greia med mål er at de gjerne opptrer i kjeder, som så mye annet. Mye vil ha mer, vet dere! Så når man først setter seg ett mål, og mestringsfølelsen banker på døra – da er det fristende å gå for ett til, sant? Det fine er at dette gjelder i alle situasjoner. På studiebenken, i arbeidslivet og ellers. Marit hadde i 2015 som mål å intervjue noen norske artister. Etter hvert som dette gikk i boks, fikk hun som mål å intervjue én artist hver måned. Og målet ble nådd! (Er det nå man skal tenke Beyonce neste, eller?)

Mål gjør det mulig

Mål er noen ganger som en tryllestav. Svisj, så føles avstanden mellom plan og handling ikke så stor lenger. Det er som om mål sletter dette mellomrommet, og gjør det givende å starte med det samme! Spesielt hvis målene er overkommelige. Vi hadde et mål om å holde et til to foredrag i løpet av fjoråret, og da ble det enkelt å jobbe  mot dette. (Og du kan jo ikke akkurat si vi ble skuffet da vi nådde målet så det sang før det gikk to måneder – niks, vi trodde vel ikke på det selv heller, egentlig). Mål gjør altså ting mulig.

Mål med mening

Men! Mål har ingen betydning hvis ikke det er ditt mål. Hvis ikke du fyller det med mening for deg. Tvangsmål er altså uaktuelle. «Jeg burde fordi naboen til tanta mi gjør det» funker heller ikke. Mål som funker er mål som du tror på, fordi de er i tråd med den du vil være. Vi tviler på om vi noen sinne kommer så langt med mål om å ha sixpack eler å kunne gå, for å si det sånn! Og det er nå en gang sånn at vi ikke er laget for de målene – så da kan vi like gjerne finne andre mål!

Vi tror på mål! Men ikke uten mening. Og ikke uten unntak. Mål gir ikke mening hvis de aldri går i vasken heller 🙂

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s