Det er lov å gi opp!

Rekk opp hånda du som aldri har hørt at du ikke skal gi opp. Se der, ja, tenkte oss det. Klikk «like» du som har hørt at det er lov å gi opp. Ikke? Vi klikker i fleng!

se hverandre - kast maska.png

Vi snakker mye om viktigheten av å snu i tide, i foredragene våre. Det er lov å gå halve trappa. I dag tenker vi å ta det hele litt lenger: vi vil hevde at det er lov (og til tider sunt) å gi opp. Hør bare her:

Du starter lystbetont med noe du ser frem til, noe du virkelig tror er ressursgivende. Men etter en stund går energien ut av deg. Du ender opp som en livløs duracellkanin uten batteri. Og attpåtil med flatt dekk. Helt på bånn, rett og slett. Hva kan det skyldes?

Utfordringer i fåreklær

Noen ganger kommer utfordringer som lyn fra klar himmel til oss. Vi kan rett og slett bli tatt på senga. Det er ikke alle utfordringer som er like lette å få øye på, eller forutse. Noen er liksom ikledd fåreklær om du vil. Kanskje ser de ut som en drømmedag på tivoli, med sukkerspinn og ballonger, eller som det fineste øverst på ønskelista di. Og så, med ett er alt snudd på hodet.

Livet er nemlig aldri svart hvitt. Det er et mesterverk av gråtoner. Ressurser ligger gjerne bortgjemt, men det samme skjer med utfordringer. De står klar til å velte deg fra sidelinjen – rett før du passerer målstreken.

Du vet ikke hva du går til. Det gjelder alle. Det gjelder oss.

marit bil.jpg

For godt over tre år siden startet Marit kjøreopplæring. I helt egen spesialtilpasset bil, som det tok godt og vel et år å få. En lang prosess. Hun var gira etter å starte. Bil gir frihet, i hvert fall når du er på hjul. Tilsynelatende. Men kjøreopplæringen ble nesten mer en frihetsfrarøvelse. Bilens batteri var defekt, det ble flatt i tide og utide. Kjørelærer ble pensjonert, og siste ble sykmeldt. Men viktigst av alt: kroppen ble utkjørt av spasmer, ledsaget av migrene. Var det bare angst – eller prøvde kroppen å gi beskjed? Å si ifra? Når en følelse og en fornemmelse eksisterer i tre år tror vi det kalles det sistnevnte. Marit valgte å «gi opp». Stoppe, velge ny kurs. Erstatte dyrt ansvar med mindre risiko, og paradoksalt nok mer frihet. Det er lov å gi opp.

13296161_10156908140480117_2018099141_n.jpg

Litt på samme måte ble det for Miriam da hun skulle ta innføring i latin på UiA. Hun tenkte dette kunne være en fin kunnskap å ha kombinert med idrettsfag, men der tok hun feil. Faget viste seg å være en utfordring forkledt i som en sommerfugl. Og idrettsrelevansen var ikke til stede. Her var det ren grammatikk som gjaldt. Løsningen ble å melde seg av faget, og velge nye veier til neste semester. Det er lov å gi opp. 

Vi tror ikke å gi opp er en svakhet, alltid. Ikke når det handler om å stoppe fordi du går på akkord med deg selv. Da er det heller en styrke. Da representerer det sunnhet og selvforståelse.

Er du klar til å si stopp når det virkelig gjelder?

 

Reklamer

2 kommentarer om “Det er lov å gi opp!

  1. Dette er så bra Miriam og Marit! 😊Vi mennesker er ikke like! Man kan ikke si at en og samme utfordringen er lik for alle. Jeg blir fortere trøtt enn min kjære kollega, jeg klarer ikke like mye som henne. Jeg trenger mye mer søvn og tid for meg selv til å lade opp batteriene. Det finnes mange eksempler lignende det dere fortalte om. Tror mange trenger å høre det: «Det er lov å gi opp»

    Liker

    1. Kjære Liv Toril! Takk for så koselig kommentar. Det er helt riktig, akkurat det du sier – alle er vi forskjellige, med hver våre behov. Godt du er bevisst det 🙂 Du er fantastisk! Stor klem til deg fra oss!

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s