Ja til psykisk helse på timeplanen!

10. oktober er for oss en viktig dag. Vi tror det er sunt – og veldig viktig å sette fokus på pyskisk helse, og markerer derfor denne dagen med glede!

Kjære norske skolesystem: Få psykisk helse inn på timeplanen nå!

Alle har en psykisk helse. Det kan kanskje virke som det er trendy å være åpen opm det, men sannheten er at det sitter mange med hverdagspsyken sin og tror de er gale bare fordi de kjenner redsel, sinne eller ensomhet. Det viser oss at det er viktig å være åpen, ikke bare for åpenhetens skyld, men fordi den har en funksjon! Derfor kunne vi gjerne tenke oss flere «verdensdager». Psykisk helse fortjener å bli markert hver dag – og hva passer vel bedre enn å få psykisk helse inn på timeplanen?

13 års skolegang uten faglig ansvar

Vi har begge gått på skole i over 13 år, og har enda til gode å huske en eneste dag der psykisk helse var i fokus. Det nærmeste vi kommer er kanskje et og annet halvferdig gruppearbeid, der noen enkeltelever sammen med en haug gratispassasjerer, holder et lite foredrag på maks ti minutter om hva det vil si å ha angst, basert på en og annen dårlig kilde fra Google. Hvor ble det av den faglige ansvarliggjøringen? Hvorfor snakkes ikke dette mer om i fag som gym, klassens time – eller samfunnsfag for den saks skyld? Det er for oss en gåte.

Hvor blir det av den nasjonale strategien?

Forså oss rett. Det finnes lærere og rektorer i den norske skolen som er sitt ansvar bevisst, ser elevene og lager ekstra tiltak der det er nødvendig. Det finnes mange bra enkelttiltak, men hvor blir det av den nasjonale strategien? Det undrer oss at ikke psykisk helse får en naturlig plass i barn og unges skolehverdag! Da er det kansksje heller ikke så rart at de føler seg «unormale», «gærne» eller «helt psycho» når livet svinger noen nye veier de ikke var klare for.

Takk gud for verdensdagen!

Nettopp derfor er vi så glade for at verdensdagen for psykisk helse finnes. At den markeres landet over, verden over, i alle kriker og kroker. Vi er glade for at det hvert år deles ut en pris til offentlige som deler, åpner seg og tør å være ærlige – med seg selv, til andre. Slik som årets prisvinner Agnete Johnsen har gjort. Gratulerer med en velfortjent pris.

Vi er stolte over at dagen også har blitt markert på UiA – et viktig skritt i riktig retning. Kanskje kan grunnskolene lære noe her? Å se rektor Frank Reichert og viserektor Astrid Birgitte Eggen ta del i skolens markering er utrolig gledelig. De viser at synlighet er riktigste vei ut av, og viktigste motstand mot tabu, sykelighet og stillhet. Takk!
Takk også til den alltid så fantastiske SiA Helse, samt Vest-Agder Røde Kors og STA som velger synligheten. Velger å invitere til gjestebud – og velger å dele ut en kompispris, designet av Bjørg Thorallsdottir. Dere gjør hver dag viktige skritt i riktig retning. Så får vi håpe at andre skoler og lærere – for ikke å snakke om politikere følger etter.

Se hverandre, kast maska. Livet forandrer seg.

se-hverandre-kast-maska

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s