Klar for førklokskap?

Det er fristende enkelt å være etterpåklok. Men er det mulig å jobbe for mer førklokskap? Kanskje ressursperspektivet kan være et sted å starte?

Hvor ofte hører du ikke deg selv eller folk rundt deg si «når jeg ser tilbake på det, så», eller «i etterkant ser jeg at»? Det er det fine med etterpåklokskap. En klokskap som vitner om at du har lært noe av en erfaring du vil ta med deg videre.

Etterpåklokskapen har en fin funksjon. Den er ikke bare der når vi får lyst å angre – vi tror etterpåklokskapen kan hentes frem i de fleste situasjoner. Etterpåklokskapen er en evne til å se etter, og et ønske om å finne lærdom og motivasjon i erfaringer.

Etterpåklokskapens søster

Vi vil gå så langt å si at etterpåklokskap står i forhold til vårt eget ressursperspektiv. Kall det søsteren, om du vil. Der etterpåklokskapen inntreffer i kjølevannet av noe gørr – er tanken med ressursperspektivet å øve oss på å se ressursene, godene, gleden, lærdommen i erfaringene på forhånd i størst mulig grad. Det betyr å gå inn i en ekkel situasjon og si til seg selv «jeg vet ikke med sikkerhet hva denne erfaringen vil bety for meg og mitt liv». Det betyr å trene seg opp til å tenke «dette er dritt, gørr og pyton. Detter mørkt og vanskelig, men er det alt. Er det noe mening med det»?

Vi er ikke de eneste som bryr oss om denne tankeøvelsen. No. 4 synger i den velkjente låta «Lite og stort» at:

Bredt og smalt og langt og kort
lite og stort er landet vårt
og for noen er det langt frem
men uansett hvor langt det er
bratt og glatt og mørkt det er så venter det noe der.
-No. 4 

En mental øvelse

Det finnes mange historier om ressursperspektivet. Men vi har ikke sett andre enn oss bruke den merkelappen på det vi kaller den tankeøvelsen. For det er jo virkelig ikke lett å tenke at uforutsette hendelser som gir sjokk og sorg gir oss noe godt! Likevel tror vi det er noe alle kan øve seg opp i å tenke også før en situasjon inntreffer. Det er mental trening. På samme måte som fotballspilleren trener på mål og kan få valuta for det i en avgjørende kamp. Den mentale tankeøvelsen ressursperspektiv er kjernen i bevegelsesbegeistring. Det å se goder, gleder og ressurser i all verdens erfaring – ikke bare etterpå. Jo tidligere du klarer å slå på ressurs-tanken i en situasjon, tror vi du er bedre til å takle den.

Men som vi har sagt før: Det betyr ikke at det ulovlig å kjenne smerte, ubehag, sjokk og sorg. Det betyr at du ikke stopper der, men tar med deg sorgen og leter etter lærdommen og motet – eller gleden og humoren, om du vil – i det vonde.

Her kan du lese flere innlegg med våre tanker om ressursperspektivet, som er så viktig for oss:

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s